Svjetlostna Umjetnost

Gordane i Zorislava Šojata

 

Vođeni svjetlostću kao jednom od tajni života, Gordana i Zorislav Šojat bave se njome kao kreativnim izrazom od 2003. godine, kada su svoje višegodišnje istraživanje svjetlosti kao medija prvi puta prikazali javnosti u Puli, u sklopu festivala “Umjetnost na ulice”, gdje su Rokov uspon pretvorili u izložbeni prostor svjetlostne umjetnosti. Interakcijom svjetlosti i prostora, i izravnom interakcijom s publikom, koja prolazom kroz  projicirane svjetlostne snopove i sama postaje aktivnim dijelom izložbe, te pomno biranom glazbom, Gordana su i Zorislav Šojat stvorili izuzetan doživljaj i ugodno ozračje.

Potaknuti upravo vidljivim pozitivnim djelovanjem na publiku, nakon Pulskih izložaba (Rokov uspon, Vila Magnolija i Gortanova uvala) odlučili su taj doživljaj pokloniti gradu Vukovaru, gdje su izuzetno dobro primljeni.

 

Uz mnoge izazove samostalnih postavâ različitim prostorima (središte Vukovara, Gliptoteka HAZU, Klovićevi dvori, Institut Ruđer Bošković, dvorac Đalski, središte Lovišta, Kninska tvrđava...) također surađuju i s drugim umjetnicima (Izložbeni salon "Izidor Kršnjavi", s Đurđicom Horvat i dr.).

 

Osim svjetlostne umjetnosti, Gordana i Zorislav Šojat svoj su izričaj primijenili i u području kreativne rasvjete (Ambienta 2003. i dugdje) i svjetlostne scenografije (Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski povodom dodjele nagrada Svjetskoga festivala animiranoga filma, Zagreb 2004. i drugdje).

 

Tijekom istraživanja mogućnosti proširenja izraza svoje kreativnosti, izumili su i posebnu projekcijsku napravu, svjetlozor, te prijavili patent za jedinstvenu vrstu objektiva, koji omogućuje pretapanje višestrukih svjetlostnih slika.

 

http://grgur.irb.hr/

Martina Dosadasxnji rad u podrucxjima svjetlostne umjetnost, svjetlostne scenografije, kreativne rasvjete i filmske umjetnosti (po godinama)
Julije KlovicyCitati, reference i cxlanci o nasxemu raduNatrag na izlozxbe svjetlostne umjetnostiVukovarski vodotoranj nocyu Back to the Grid Vision Design Svjetlostna galaksija