Dobrodošli u Virtualni multimedijski centar Hrvatskoga školskoga muzeja.

(English version: Virtual Multimedia Centre)

Virtualni multimedijski centar zamišljen je kao trajna aktivna izložba uporabe informacijske tehnologije, posebice u hrvatskome školstvu. ViMMC je nastao kao dio izložbe "Galeb zove Orla, stigao je HP2000: Prva školska računala i početci informatičkog obrazovanja u Hrvatskoj" Hrvatskoga školskoga muzeja.

U Virtualnome MMC-u, koje se stalno pomalo nadograđuje, možete se igrati raznih igara na kompjutoru HP2000 (simuliranome) iz 1970.-ih, ili pak programirati ga u Basicu, možete se igrati na Mudroslovnomu MUD-u ("Multi-User Dangeon") na kompjutoru SUN 3/60 iz 1986.-e (stvarni, poslužitelj ovih stranica), ili pak iskušati hrvatski kompjutor "Orao" (simulirani) iz ranih 1980.-ih, ili možete pročitati povijestni pregled, ili, napokon, proučiti mnoštvo dokumentacije.

Povijest:

Dokumentarni film o Multimedijskome centru: Multimedijski centar - MMC.

Dokumentarni film o prvim kompjutorima konstruiranima i proizvedenima u Hrvatskoj: Život na 8 bitova.

Povijesni pregled razvoja računalnih i podatkovnih uređaja i njihove tehnologije

Mnoštvo tekstovnoga i audio-vizaulnoga materijala, jednim dijelom vezanoga uz kompjutoristiku, možete naći i u Knjižnici.

Pristup aktivnim strojevima:

HP2000 Access Timesharing Basic

Za pristup HP2000 Access Timesharing Basic sustavu, kakav je bio u Multimedijskome centru u Zagrebu 1970.-ih/1980.-ih, potreban vam je pristup pomoću telneta. Daljnje kratke upute o tome kako pristupiti kao gost dobit ćete nakon spajanja. Želite li trajni pristup i vlastiti koristnički račun, pišite mi (adresa na kraju stranice).

Za telnet pristup s Windows-a potreban vam je (npr.) putty (https://www.putty.org/). (32-bitna inačica: putty.exe. Skinite na, primjerice, desktop. Nema instalacije, to je to.) Pokrenite putty i namjestite 'Host Name' na 'melior.irb.hr', 'Port' na 2100 i 'Connection type' na Telnet

Na UNIX-u ili Linux-u (i Mac OS X-u) otvorite terminal, te utipkajte 'telnet melior.irb.hr 2100'.

Na Android mobitelu možete se priključiti rabeći (npr.) ConnectBot (https://play.google.com/store/apps/details?id=org.connectbot&hl=en). Postavite protokol na telnet i hostname:port na 'melior.irb.hr:2100'. (Uporaba ConnectBot-a je jako jednostavna, u slučaju problema pročitajte njegov Help.)

Ako želite sustavu pristupiti izravno preko WEB-a to je malo nespretnije. Potreban vam je, primjerice, Firefox i Firefox Add-on "BBSFox", kojega možete instalirati s 'addons.mozilla.org' na adresi https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/BBSFox/. (Kad ga jednom instalirate, stvar radi dobro! Osim što ne znam kako poslati "break".)

Trenutačno je u testiranju drugačiji izravni pristup preko WEB-a (za znalce, instalirat će se 'jutty'), ali to još nije gotovo.

Potom pristupite simulatoru HP sustava ovim linkom:
telnet://melior.irb.hr:2100/

Napomena: ako vam se HP2000 sustav ne javi od prve, zatvorite terminal i pokušajte ponovno. To se znade dogoditi ponekad.

Kratke džepne upute za HP2000 Access su na: http://gridvision.irb.hr/MMC-Multimedijski_centar/Software/2000-Access_Basic_Pocket_Guide-1.pdf.
Cjelokupna HP Access BASIC knjiga je na: http://gridvision.irb.hr/MMC-Multimedijski_centar/Software/22687-90001_AccessBasic9-75.pdf.
Popis svih trenutačno instaliranih programa na HP2000 simulatoru: http://gridvision.irb.hr/MMC-Multimedijski_centar/Software/HP2000_Directory_2018.12.7.txt.

MUDroslovni MUD

Osim toga, radoznali mogu posjetiti i MUDroslovni MUD (The Philosophical Multi-User Dungeon), razvijan u okviru nastave za napredne na Odsjeku za Informacijske znanosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu 1990.-ih, na originalnome stroju iz 1986.-e:
telnet grgur.irb.hr 4000

- Na Windowsima u putty namjestite 'Host Name' na 'grgur.irb.hr', 'Port' na 4000 i 'Connection type' na Telnet. U UNIX/Linux terminal upišite telnet grgur.irb.hr 4000.

Web pristup: telnet://grgur.irb.hr:4000/ - Napomena: ako rabite BBSFox, nećete vidjeti što upisujete, iako je i tako muguće igrati.

Orao

Također nemojte zaboraviti iskušati rad na Web emulatoru Orla, koji je razvio Hrvoje Čavrak (pristup je izravan preko WEB-a!):

http://orao.hrvoje.org/


Želimo Vam ugodnu zabavu i dobar rad u Virtualnome multimedijskome centru.

Originalni HP2000 sustav iz Multimedijskoga centra Zavoda za unapređenje stručnog obrazovanja SRH i Referalnoga centra Sveučilišta u Zagrebu
u kupoli Hrvatskoga školskoga muzeja

Za jezične sladokusce:

László Bulcsú: Englezko-hrvatski i hrvatsko-englezki rječnik obavjestničnoga nazivlja, sročio Zdenko Škiljan, Zagreb, lipanj 1994.


Posjetite također i višeportalni ulaz, koji nudi "Galeriju svjetlostne umjetnosti", "Knin - Hrvatsko mislilište", "Gridvision", "VEPPAR", "Knjižnicu" i drugo, na grgur.irb.hr.

Strojevi koji simuliraju HP2000 sustav (Melior i Grampus), i posluzxitelj MUD-a i ovih stranica (Grgur) nalaze se u Centru za Informatiku i Racxunarstvo Instituta Rudjer Bošković.

CIR IRB

Ostvarenje zamisli sponzorirao je Span.
Span
Ove Vam je, kao i gridvision stranice, poslužio grgur.irb.hr, SUN 3/60 radna stanica iz 1986. (20 MHz Motorola MC68020 + MC68881, 24 MiB memorije), koji je u 1990.-ima bio poznat kao "grgur.ffzg.hr".
Melior (HP2000 I/O processor simulator) je SUN Entrerprise 220R server iz 1999. (450 MHz UltraSPARC, 512 MiB memorije).
Grampus (HP2000 main processor simulator) je Intel server iz 2004. (2 processor * 1.4GHz Intel Pentium 3, 1GiB memorije).
HP2000 Access sustav simulira SimH.

Stranice su i izradi, navratite opet, jer će biti još mnogo dodatne dokumentacije i drugoga tijekom i nakon održavanja izložbe. Namjera je da Virtualni Multimedijski Centar bude trajno mjesto.

Stranice održava Zorislav Šojat (mailto:sojat@irb.hr). Zadnja promjena: 4/2/2020, 17:10.